Rätt hundfoder till din älsklingshund

Hunden är människans bäste vän, och därför förtjänar den det bästa. Därför är det viktigt att du väljer ett nyttigt och näringsrikt hundfoder till din älskling.

Om du har en bästa vän så vill du att den ska må så bra som möjligt. Om din bästa vän är en hund så är det självklart att du ska göra lite efterforskningar innan du väljer hundfoder. Det skiljer sig mellan valpar och gamla hundar, och olika hundraser, vilken hundmat som är allra bäst.

Så hur hittar man ett näringsrikt hundfoder som gör att din pälsälskling mår som allra bäst? Det finns så många olika hundfoder att välja på, så låt oss börja med att reda ut vilka olika typer som du ska leta efter i affären. Torrfoder, våtfoder och godis är alla lika viktiga.

Ett sådant hundfoder passar för en valp

Valpar behöver hundfoder ganska snart. En valp som redan blivit en månad kan börja avvänjas vid mammans mjölk, som ersätts med ett valpfoder som verkligen innehåller näring. Det ska vara ett foder som gör att valpens naturliga försvar byggs upp, och främjar bakterier i matsmältningssystemet.

När din valp blir äldre så är det viktigt att fortsätta med valpfoder under hela tillväxten. Vid två månaders ålder så är det bra att välja ett foder som stärker skelettet. Under perioden från fyra till sju månader är det viktigt att börja lägga till foder med mer protein. Från 10 månader till vuxen ålder så behöver speciellt storvuxna raser foder som ger extra näring till lederna.

Rätt hundfoder är vitalt för din hunds hälsa

En hund som inte får rätt näring kommer snart att bli sjuk och orkar inte alls så mycket. Även hundar behöver varierad kost, och olika näringsämnen under olika delar av livet. Det är viktigt att du är uppmärksam på vad din hund äter och hur den mår, så att du kan anpassa hundmaten efter det.

Det kan också skilja sig mellan årstiderna vad din hund behöver för typ av mat. Under kallare årstider kan de behöva lite mer energirikt foder. Om du märker att ögonen rinner på din hund, eller att den kliar onödigt mycket, så kan det vara ett tecken på att din hund behöver ett annat foder. 

Ska man välja torrfoder eller våtfoder som hundfoder

Det är upp till var och en. En del väljer att bara ge torrfoder eller våtfoder, men allt fler väljer att blanda. Det har många fördelar att blanda, eftersom alla foder har olika näring och funktion. Torrfoder innehåller till exempel nästan 3,5 gånger så mycket kalorier per 100 gram som våtfoder gör.

Det betyder att om du endast föder din hund med våtfoder så kommer den att behöva äta mer. En del hundar har däremot svårare att tugga torrfoder, och leker därför bara med maten. Torrfoder kan stå framme under dagen om din hund gillar att småäta, och sedan kan du servera våtfoder på kvällen. Men kom ihåg att mäta upp mängden mat noggrant anpassat efter din hund.