Hus eller ruin?

Ett hus som saknar fungerande tak brukar vi kalla en ruin. Riktigt så illa brukar det vanligen inte bli men alla hus behöver bra tak. Börjar taket se slitet ut är det dags att fundera på byte.

De allra flesta husen i landet i största allmänhet, och så även i Södertälje, är i god form. Alla är inte nymålade och har nylagda tak men de gör i alla fall jobbet. Boendet förblir torrt och varmt och inga hinkar behövs för ihärdigt takdropp. Eller?

Sanningen är att åtskilliga tak skulle behöva en översyn. Dels har vi alla tak som faktiskt är trasiga. Mer eller mindre. Troligtvis finns inga gapande hål men även mindre sprickor och saknade takpannor ger problem. Läckande tak är en ren katastrof för inomhusklimatet och för isoleringen. Även påväxt av mossa och annat ger ett tak av sämre kvalitet. Risk för vattenskador och mögel ökar rejält.

Ett modernt och nylagt tak ökar värdet på fastigheten

Det går inte heller att komma ifrån att ett hus med fräscht tak ser väldigt mycket snyggare ut. Vi människor tolkar ett rent och prydligt tak positivt och med tanke på framtida försäljningar är ett takbyte eller en reparation ett smart drag. En detalj som ofta glöms bort är den skillnad ett riktigt tak gör för husets energiåtgång. Det finns mycket pengar att spara då taket är korrekt lagt och ventilation och uppvärmning fungerar som det är tänkt. Har du tänkt kontakta en takläggare i Södertälje? Bra. Det är en investering för framtiden med ett nytt tak.