Innan en renovering kan ske

Rivning av ett hus behöver inte innebära att hela huset ska rivas. Så hur går det till när ett hus eller delar av det ska rivas? Vad behöver du tänka på och behövs det några speciella tillstånd?

Det brukar talas mycket om renoveringar och nybyggnationer. Men det talas inte lika ofta om det som behöver göras före en renovering. Eller det som ibland även sker före en nybyggnation. Nämligen rivning. Det kan vara en rivning av innerväggar, golv, tak, ett kök eller ett badrum. Kanske är det en vägg som ska rivas för att göra en tillbyggnad. Eller så är det ett helt hus som ska rivas för att bana väg för ett nytt. Beroende på vad det är du ska göra är det också olika tillvägagångssätt och förberedelser.

I stan eller utanför

Om du vill renovera eller riva ett hus mitt i exempelvis Stockholm så måste du först ta reda på ifall det finns något hinder för det. Kanske är huset K-märkt eller på något annat sätt av historiskt intresse. Då kan det innebära att du inte får riva huset alls. Eller att du endast får utföra en renovering som återställer huset i dess forna skick. Rivning av hela hus kräver generellt ett rivningstillstånd av kommunens bygglovsenhet. Och det är något som alltid ska ansökas om, även om du tycker att huset är fallfärdigt. Rivning av delar av hus, innanmäte eller fasad, kan även det kräva kontakt med bygglovsenheten. Så kontrollera det först. Och anlita en rivningsfirma om du behöver. Läs mer om rivningsfirma på denna hemsida: rivningsfirmastockholm.se