Visst är det märkligt hur man bara vet vissa saker. Ingen vuxen född i Sverige skulle ha några som helst problem med fyrkanterna utanför ett varuhus eller den helstreckade linjen mitt i vägen.
Ett gäng IT-killar satt och åt sin lunch ute på ett café. De diskuterade livligt och gesterna var yviga. Dagens samtalsämne var vägmarkeringar. Eller rättare sagt vilken som var den första och när den dök upp första gången. Richard som inte kunde vänta googlade fram svaret på mobilen. Den första vägmarkeringen kom på femtiotalet och var ett streck mitt i vägen vid kurvor. Tydligen behövde trafikanterna veta vilken sida de skulle köra på, sa han stolt.
Visst hade han rätt. Markeringen fungerade så bra att de beslutade sig för att fortsätta med flera markeringar. Idag finns de överallt för att tala om var vi får och inte får parkera, vilken vägfil vi ska åka i för att komma till centrum och mycket mer. De är närmare bestämt hela 325 olika markeringar.
En viktig yrkesgrupp
Det är lätt att glömma bort människorna bakom strecken. Men de finns där ute dagligen och gör allas liv tryggare. Tänk bara på övergångsställen. Vid vissa av dem finns markeringar man kan känna med foten. De hjälper blinda personer att känna var trottoaren slutar och vägen börjar. De markerar väggupp så man ser dem och kan bromsa. Utan dem kan det bli en smula obehagligt.
Så var rädd om de som ritar strecken genom att passera deras arbetsplatser försiktigt. Läs mer om vägmarkeringar på denna hemsida: vägmarkeringar.nu